Periyodik Kontrol

Boru hatları yüksek basınç altında çalışan sistemlerdir ve düzenli kontrolleri yapılmadığı takdirde can ve mal güvenliği açısından risk yaratmaktadır.
Boru hatları genel olarak iletim, dağıtım ve bina bazlı olmak üzere üç farklı şekilde sınıflandırılmaktadır. Temel fiziksel özellikleri, darbelere karşı dayanıklı olma, uzun ömürlü olma ve kırılmadan bükülebilme özellikleridir. Kullanıldığı yere ve kullanım şeklinde göre bu fiziksel özellikler birbirinden farklıdır. Ancak esas olan üretiminde kullanılan malzemenin gerilim altında uzama özelliğidir. Örneğin çelik borular, yüksek dayanımlı, kırılmaya karşı güvenli, hafif ve ekonomiktir, ancak özel koruyucu bir kaplama gerektirmektedir. Font borular ise korozyona dayanıklı, uzun ömürlü ve ağır, ancak darbelere karşı hassas yapıdadır.
Netice olarak boru hatlarının içinde basınç bulunmaktadır ve yüksek basınç altında patlama riski taşımaktadır. Bu yüzden boru hatlarının periyodik bakım ve testlerinin, akredite muayene kuruluşları tarafından yapılması ve belgelendirilmesi gerekmektedir.

Boru hatlarının periyodik kontrollerinin ilk aşamasında; boru hatlarının yüzeysel durumu kontrol edilir. Aşınma, paslanma ve fiziksel hasarlar tespit edilir. Diğer aşamalar ise;
Ultrasonik testlerle, boru duvar kalınlığının ölçülür ve iç yapısı kontrol edilir.
Basınç testleri ile boru hattının belirli bir basınç altında dayanıklılığının test edilir.
Sızdırmazlık testleri ile boru hatlarının herhangi bir noktadan sızıntı yapıp yapmadığı kontrol edilir.
Katodik koruma kontrolleri ile korozyona karşı koruma sistemlerinin etkinliği değerlendirilir.
Son aşamada ise tespit edilen eksiklikler ve gerçekleştirilen işlemler detaylı bir rapor halinde sunulur.

Sabit boru tesisatları İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereği yılda asgari 1 (bir) kez yapılmalıdır. 
 
İLGİLİ BAŞVURU FORM VE DOKÜMANLARA ‘DOKÜMANLAR’ SEKMEMİZDEN ULAŞABİLİRSİNİZ.
Yukarı